Tekoälyavusteisen podcast-litteroinnin epäonnistumisen retribuutio

DEMO VI ja puoli: Listen Monster toimii jälleen ja sehän vaikuttaakin kovin hyvältä!

Erkki Mervaala
3 min readMar 26, 2024

HUOM! Koska monikaan tekoälytyökalu ei ole erikseen stabiili 24/7, ensimmäinen yritykseni testailla Listen Monsteria kilpistyi siihen, että palvelu ei vain toiminut. Tuon turhautumisen purin täällä. Aloitan tämän kirjoitukseni kuitenkin samalla tavalla kuin aiemman.

Sattumalta sain Linkkarissa tietää jälleen uudesta työkalusta litterointien suorittamiseen. Tällä kertaa podcast-litterointityökalujen sarjani testissä luvassa siisilmaisena litterointipalveluna itseään mainostava Listen Monster.

Ulkoasultaan ja käytettävyydeltään Listen Monster muistuttaa karvalakkiversiota Good Tapesta. Iso boldattu mainosteksti englanninkielisistä tekstityksistä ilmaiseksi 2023 ilman vesileimaa saavat minut vähän epäileväiseksi, mutta en anna sen nyt häiritä. Tämä näkymä saa (v)ihastuttaa vain palveluun kirjautumattomia.

Perusnäkymä kirjaantumattomalle on vähän “halpis”.

Palvelu tarjoaa ilmaiseksi ja jopa ilman rekisteröitymistä jo varsin kiitettävän kattauksen litterointipalvelua suoraan selainikkunassa. Itse kuitenkin rekisteröidyin saman tien, sillä kirjautunut käyttäjä saa litteroida ilmaiseksi jopa 50 megan tiedostoja, kun taas kirjautumattoman on tyydyttävä 10 megan sangen pieneen rajaan (teen näitä testejä podcasteilla, joten tuo 50 mb on aika lailla minimi).

Sisäänkirjautuneelle kojelauta näyttää hieman tyylikkäämmältä.

Kokonainen jakso latautui varsin nopeasti palveluun, mutta Transcribe-painikkeen painamisen jälkeen litterointi työ jatkuu siellä jossain taustalla, eikä aika-arviota ole saatavilla siitä, koska tuotos olisi valmis. Kauan siinä ei kuitenkaan mennyt, sillä kokonainen 45 minuutin jakso tuli litteroitua alle viidessä minuutissa.

Vaikkapa Good Tapeen verrattuna arvostan sitä, että litteroitu teksti avautuu interaktiivisessa, aikakoodatussa näkymässä, jossa jokaisen virheen voi korjata kätevästi ennen kuin tuotosta lähtee lataamaan omalle koneelle. Selkeän näkymän vuoksi ominaisuus tekee satunnaisten “väärin kuultujen” sanojen korjaamisesta varsin nopeaa. Omasta nimestäni jäi puuttumaan jälleen yksi “a”, mutta se nyt on ollut sama kaikissa tähänastisissa palveluissa. Niin, ja lopussa olin ensi kertaa ”Verovaala”. Laadussa Listen Monster on siis samalla viivalla AssemblyAI:n ja Good Tapen kanssa.

Editointi on kätevää.

Palvelu on tosiaan ilmainen, eikä Premium-tilauskaan rokota kukkaroa, sillä 37 dollarilla saa ostettua itselleen elinikäisen Pro-statuksen. Tämä korkein tilaustaso nostaa tiedoston maksimikoon gigaan, minkä lisäksi uusina ominaisuuksina tarjotaan äänitiedostojen linkkaamista sekä litteroinneista eri puhujien tunnistamista ja merkitsemistä. Lisäksi etuina mainitaan etusijalle menevä asiakastuki ja HURJAN NOPEA TUNNIN TIEDOSTO 5 MINUUTISSA, joista jälkimmäisen tosin saavutin jo tuolla ilmaistasolla. Listen Monster lupailee myös avaavansa APIn jossain vaiheessa.

Kaiken kaikkiaan Listen Monster näyttäisi olevan varsin hyvin toimiva, mutta selvästikin varsin pienen porukan pystyyn pistämä pulju, joka tarjoaa ilmaiseksi tai hyvin halvalla hyvää AI-litterointia. Suosittelenkin sitä kaikille niille, joita ei haittaa, että palvelussa ei mainita mitään tiedostojen salauksesta, tietoturvasta tai mistään muustakaan GDPR- tai DPA-linjauksista. Toisin sanottuna palvelun suurin miinus on se, että sitä ei tulisi käyttää mihinkään, missä käsiteltäisiin henkilödataa tai muuta sensitiivistä tietoa äänimuodossa, kuten vaikkapa tutkimushaastattelut taikka vastaavat. Niihin olen ratkaisuja käsitellyt aiemmissa osissa tätä sarjaa.

Mutta! Jos nämä seikat eivät ole sinulle, arvon lukija, niin tärkeitä, niin ei muuta kuin litteroimaan podcasteja ja muita videoita tällä palvelulla. Listen Monster on nimittäin muilta osin kovin hyvä — silloin kun se on pystyssä (ehkä minun ei pitäisi olla niin ankara kaatuileville palveluille. ChatGPT menee nurin toistuvasti, eikä millään palvelulla ole 100% uptime).

Ensi kerralla jotain aivan muuta. Ehkä vihdoin niitä AssemblyAI:n maksullisia hilavitkuttimia. Aika näyttää.

Erkki out.

--

--

Erkki Mervaala
Erkki Mervaala

Written by Erkki Mervaala

Researcher at the Finnish Environment Institute. Doing PhD at Helsinki University. Researcher member @ Puistokatu 4. Writer of many things but here mainly on AI

No responses yet